SALUTACIO

Us donem la benvinguda a la nostra associació, desitjan puguer ajudar-vos i compartir les nostres experiencies i dubtes envers la malaltia i les seues consecuencies.

7 de febrer de 2013


Entendre la fibromiàlgia


Entre un i dos anys pot trigar un malalt de fibromiàlgia en tenir el diagnòstic clínic que acredita la seva malaltia. Un 2,5% de la població de 40 a 55 anys pateix aquesta síndrome crònic que, tot i no tenir cura, es pot domesticar amb exercici físic i ball, enteniment i farmacoteràpia.

El pitjor de la fibromiàlgia, patiments a part, són algunes de les falses creences que la enterboleixen com que és una malaltia psicològica, «la qual cosa és mentida»,  es tracta d' una malaltia «complexa que apareix quan concorren múltiples factors d'ordre físic, biològic, genètic, psicològic i social».
«Hem passat de molt desconeixement a un mal coneixement, gairebé tothom sap el que és però es manté aquesta visió errònia que" tot està en la ment '»
«També-destaca-hi un model lineal reduccionista que diu que qualsevol malaltia és producte d'un alteració anatòmica o biològica que diu que quan es corregeix, desapareix, cosa que no passa en aquesta malaltia».
La fibromiàlgia només té un secret: entendre, «només amb això molts pacients milloren perquè el desconeixement genera molts dels problemes».
La fibromiàlgia no va a més. S'ha quedat a una incidència del 2,5% que afecta sobretot a les persones de 40 i 55 anys, un 90% d'elles dones. «No és que hi hagi més, és que molts pacients vénen amb dolor, limitació de la capacitat i perquè no poden rendir al ritme que li exigeix
​​la vida, però no és que la malaltia vagi en augment»,  definir la fibromiàlgia com una malaltia crònica de la qual pot haver millora, encara que no arribi a curar-se del tot.
En aquesta patologia és molt freqüent la successió d'episodis de millora i empitjorament.
Alguns dels factors detonants són: tenir una artritis reumatoide, una infecció, viure una situació d'estrès molt intensa com certes separacions molt traumàtiques o la mort d'un familiar.
Tot i ser una malaltia molt dura, la fibromiàlgia només se la pot abordar des de l'enteniment. «El més important és que el pacient l'entengui i l'assumeixi per aprendre a cuidar», destaca el reumatòleg que assegura que un cop assimilada la malaltia, el tractament es sosté sobre tres pilars: l'exercici físic (natació, bicicleta, caminar ràpid, tai -txi, txi-kung, ballar ...), la medicació simptomàtica per alleujar els dolors i saber cuidar física i emocionalment.

FIBROLLEIDA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada